Digitális oktatási eszközök 2. – Screencastify

Igen, tudom, kicsit megkéstem az ígért témával a digitális alkalmazások, eszközök terén. De máris pótolom.

Most egy olyan eszközt mutatok be röviden, amit én is használok, és nagyon elégedett vagyok vele. A Screencastify képernyővideók készítését teszi lehetővé nagyon egyszerű formában, letöltés nélkül, bárilyen eszközön. Hasznos lehet akkor, ha egy röviden nehezen leírható dolgot kell elmagyaráznunk, vagy amikor a kép sokkal többet segít, mint a szó.

Csak annyi szükséges hozzá, hogy Chrome böngészőt használj, és máris rendelkezésedre áll az a bővítmény, ami a Chrome-ba épülve egy-két kattintással teszi elérhetővé számodra a képernyődön megjelenő események rögzítését.

Az ingyenes verzió 10 perces felvétel készítésére ad módot (és ráteszi a saját logóját), ha ennél hosszabbat szeretnél, választhatsz előfizetést, egyszeri díjat kell fizetni csupán, és 20 €-ért cserébe korlátlan felvételkészítést, logó nélküli képet, bármilyen eszközön való használatot kapsz.

Az elkészült felvételt azután megoszthatod/tárolhatod Drive-on, feltöltheted azonnal a Youtube csatornádra, vagy lementheted a gépedre/hordozható tárhelyedre. 

A felvételt többféle opció közül választva készítheted el, látszódhat a desktop teljes képe, választhatod csak a böngésződ egy tab-jét, vagy felveheted a webkamerád képét is. Előbbi esetében válthat billenytűparanccsal is az egyes ablakok között, anélkül, hogy a felvételt meg kellene szakítanod. 

Természetesen felvétel közben a kurzor helyett választhatsz más “mutató- vagy kiemelőeszközt”, ami segíti a figyelem irányítását, ha esetleg magyarázni is szeretnéd azt, ami a felvételen látható. :)  

A választék
Ilyen, ha a toll funkciót használjuk…
és ha az egérmutató funkcióval dolgozunk.

Nekem az eddig próbált lehetőségek közül a leginkább ez testhezálló, nagyon egyszerű, és jól használható, valamint fontos, hogy mivel böngészőbővítmény, platformfüggetlen, és nem kell letölteni a gépre semmit.

Ajánlom mindenkinek.

Comments are closed.