Régi-új dolgok

Ez a félév ismét változásokat hoz a szakmai életemben. A Továbbképző Központban a vezetőhelyettesi munka jobbára adminisztratív jellegű feladatokat jelentett, ami – úgy éreztem – nem segítette nagyon az elképzelések, a hallgatókkal kapcsolatos fejlesztések, újítások, innovatív megközelítések kibontakoztatását az én szakmai tevékenységemben. A körülmények úgy hozták, hogy ismét lehetőségem lett egy kisebb változtatásra, és ennek jegyében “visszatértem” (hiszen el sem mentem :) ) az ATIVIK-hez teljes lelki és fizikai valómban, eddigi oktatói munkámat kiegészítve az intézetigazgató-helyettesi feladatokkal (amíg eddigi, jól bevált helyettesünk, Bea otthon van kisfiával). Az Ágotával, intézetigazgatónkkal eddigi munkakapcsolatunk azt a reményt kelti bennem, hogy helyetteseként módom lesz az infokommunikációs eszközök oktatásban, oktatásszervezésben, esetleg kutatásban, kutatásszervezésben való alkalmazásának intenzívebbé tételére. Meggyőződésem, hogy egy jól működő szakmai közösségben fontos lehet a korszerű, interaktív, közvetlen kommunikáció azokkal, akikkel kapcsolatba kerülünk, így munkahelyi, és mukahelyen kívüli kollégákkal, kutatókkal, hallgatókkal, civil és köznevelési, kutatási szervezetekkel, és nem utolsósorban az érintett szülőkkel, családokkal, a jelenlegi, a leendő, valamint a volt hallgatókkal, szélesebb érdeklődői körrel. Ugyanakkor a hallgatók tanulását, érdeklődésük felkeltését is szolgálhatja a digitális lehetőségek körének bővítése, a mai generáció szokásainak figyelembe vétele (legalábbis kicsit jobban, mint eddig :) ).

Mindezek nyomán:

  • az ATIVIK intézetben folyó munkát, a szakmai és szakmai-közösségi életünket követhetik nyomon a social media területein, kezdetben a Facebook oldalunkon, később talán más felületeken is. Reméljük, hogy a közeli jövőben a kari honlapot is sikeresen helyreállítják a hackertámadás után, és ott is újra aktuális tartalmakkal tájékoztathatjuk az intézeti aloldalon az érdeklődőket.
  • A két évvel ezelőtti TÁMOP keretében lezajlott digitális tananyagfejlesztés után újabb TÁMOP-ban újabb kurzusokhoz készültek digitális tartalmak, támogatva ezzel a hallgatók tanulási folyamatát egyetemen kívüli környezetben is.
  • Néhány kurzusban – persze, tudjuk, hogy kis késésssel, és nem nagy novum, de ezen a területen azért mégis – podcast típusú (azaz inkább webináriumszerű) előadásokkal egészülnek ki az előadások. Mindez nem csupán eszközhasználatban, hanem módszertani változtatásban is megmutatkozik majd.
  • A héten igyekeztünk az intézeti munkafolyamatinkat jelentős mértékben segítő Google Drive használatában is frissíteni ismereteinket, követni a Google változtatásait, fejlesztéseit, és egy alapszintű “képzést” tartottunk, amely talán eredményesnek mondható. Hamarosan követi ezt egy haladóbb képzés is, ahol a kis praktikus, rejtettebb funkciókat vesszük sorra, és igyekszünk munkánkat ezzel még időhatékonyabbá tenni, hiszen minden kollégánk rendkívül sokrétű munkát végez, nagy a leterheltség mindenkinél.

Mindezek mellett továbbra is foglalkozom a kari Moodle menedzselésével, jelenleg összesen 1203, az aktuális félévre pedig már 165 kurzus van a rendszerünkben (ez várhatóan még növekszik néhánnyal, még folyamatos a kurzuskérés, a kollégák fokozatosan készülnek el minden kurzusuk tartalmaival). A kari Moodle használatában mostmár mód van a tevékenységmodulok időzítésére is, azaz az oktató ütemezheti, hogy melyik tevékenységet, feladatot mikor és meddig láthassák a hallgatók. Az egyetemvezetés szándéka egy egységes eLearning rendszer kialakítása, ebben a folyamatban én is részt veszek munkacsoport-tagként az egyetemen. Így törekszem arra, hogy ha egy másik rendszert használunk majd az ELTE-n a jövőben, akkor a mostani tartalmak akadálytalanul exportálhatóak legyenek. Ezért a szabványok megtartására kapacitálva a kollégákat (pl. kurzusnevek karakterei) próbálom ezt a célt elérni. Nem mondom, hogy sima ügy :)

És persze tanítok, idén az IKT és web 2.0 a gyógypedagógiában kurzus indult el maximális létszámmal (a többi is rendben van, persze), de erről majd külön posztban írok később.

Comments are closed.