Google+ és a többiek

Hetek óta két és fél közösségi oldalt használok. Tulajdonképpen kettőt. Azaz inkább hármat. Vagy nem is… no lám, nem is tudom olyan könnyen meghatározni a számukat.

A “közösségi oldalas” életem – ahogyan legtöbbünknek talán – az iwiw-en kezdődött, a Facebookkal egészült ki később, azért, hogy az iwiw háttérbe szorulhasson. Ennek oka a tartalommegosztás lehetősége volt leginkább, azaz akkor még az iwiwen nem lehetett linkeket megosztani, nem lehetett ismerőseinket csoportokba rendezni, és csetelni sem lehetett. Ezek (is) vonzottak át a FB-ra. Aztán tartalommegosztásra még társult a Twitter, ahol másképpen és másokkal tudtam másfajta (eleinte szakmaibb) tartalmakat megosztani, közölni; és jöttek a tematikus, közösségi szereppel is bíró oldalak, mint a Diigo, a Slideshare, Youtube, Netvibes, LinkedIn. Utóbbiakat nem látogatom gyakran, ellenben a reggel már ébredéskor, még ágyban, a FB-kal és a Twitterrel indul, kiegészítve az emailekkel és az RSS-sel. Ezeket napközben is folyamatosan nyomon követem (weben), ha gépnél vagyok, telefonon, ha nem.

A fentieket csupán azért összegeztem, mert a Google+ néhány hete társult ehhez a körhöz…így most éppen még nehezebben tudom meghatározni a használt közösségi (vagy annak nevezett) oldalaim számát. Ellenben a funkciójukat tekintve nagyon könnyen meg tudom állapítani, hogy számomra a legkézenfekvőbben használható a Google Plus – lenne. Lenne, ugyanis pillanatnyilag a valóban ismerős ismerőseim, barátaim közül csak elvétve találok ott valakit (azaz kevesen használják közülük az oldalt). Így elég nehéz valóban tesztelni a használhatóságát, a lehetőségeit, hiszen most éppen szinte kizárólag olyan “karikás” tagok megosztásait olvashatom, akiket valójában nem ismerek, és eddig nem is olvastam őket (az is elég érdekes téma lehetne, hogy vajon miért és hogyan jutottak oda, hogy “bekarikáztak”). Ennek ellenére sok dolgot tudtam már használni ahhoz, hogy röviden összefoglalhassam, melyek az előnyös tulajdonságai a G+-nak számomra, és melyek azok, amelyekkel még gondom van.

Előnyök:

 • ha van Gmail fiókod, nem kell regisztrálni
 • az alapfunkciók működtetése és elhelyezése nagyjából megegyezik a Facebook-éval, azaz nem kell merőben más felülethez alkalmazkodni (persze ez nézőpont kérdése, a változatosság – mint tudjuk – gyönyörködtet…)
 • a felület mégis letisztultabb, átláthatóbb, egyszerűbb (megkockáztatom, hogy az orientációs vagy hasonló problémákat mutató felhasználóknak ez igen kedvező – azt még kiderítem később, hogy mennyire akadálymentes)
 • szinte minden sokkal kevesebb kattintással elérhető, működtethető
 • megosztáskor egy kattintással eltüntethető a kép vagy leírás, igény szerint
 • az integrált funkciók nagyon hasznosak és jól működőek (sajnos a vizsgált minta elemszáma igencsak alacsony, így következtetéseket csak erre vonatkozóan állapíthatok meg)
  • a Hangout kiváló hang- és képminőséget produkált, és a “mindig az éppen beszélőt mutatja” funkció nagyon bejön
  • a Sparks a Google esetében alapvető megoldásnak is nevezhető, de én mégis kiemelném, hiszen preferált témákban keres, a tartalommegosztást ez gyorsítja, egyszerűsíti
  • a helymeghatározás számítógépről is használható (ööö, itt igazából még csak ugyanazon az egy helyen, és mindig wifi-használat során próbáltam)
 • mivel az email fiókom mindig nyitva van, ha be van kapcsolva a gép, így a Google Plus megnyitása egy kattintással működik
 • a magyarítás kiváló, az oldal hibátlanul beszél (és ragoz) magyarul (szemben az ezen a téren visszafelé fejlődő Facebook-kal)
 • profilunkat más szemszögéből is meg tudjuk nézni (név szerint választhatunk valakit)

Hátrányok:

 • a csevegőbeli állapot (bejelentkezett vagy nem) nem független a Gmail fiókban levő integrált csevegőbeli állapottól – azaz nem használhatom eltérő módon őket
 • a Hangout-ot elég nehézkes elindítani
 • a nyilvános bejegyzéseimet a letiltott személy mégis láthatja
 • rejtélyes módon kerültek páran a letiltott személyek közé
 • barátaim közül kevesen használják  (mosoly)

Nos, ezek az én szempontjaim. Láthatóan elhanyagolható a hátrányos elemek sora. Szívesen használnám, de azt nem hiszem, hogy ezért – egyelőre – elhagynám a Facebookot. Ugyanakkor az kétségtelen, hogy könnyebben alakítható személyre szabottá, és a Google egyéb alkalmazásai, funkciói, keresője stb. miatt nagyon hamar koncentrálódhat(na) itt minden olyan tevékenység, amit most még külön oldalakon folytatunk.

Hm, vajon eljön ez az idő?

Comments are closed.